Всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени. Изпратени са в дипломатическите и консулските представителства, обяви на брифинг външният министър Светлан Стоев. "Предстои да започне и тяхната доставка до съответните секции и предаването им на оторизираните за това служители или представители на секционни комисии, до края на седмицата", уточни още министърът. "В момента имаме двойно повече секции от последните избори на 4 април. Сроковете и ангажиментите на министерството са едни и същи, така че това за министерството означаваше двойно повече работа и напрежение за дипломатическите ни представителства зад граница", обясни той.

Най-голям брой секции са разкрити в Турция, значително увеличение има и в Гърция със секции включително по островите, което ще даде възможност българите на почивка да гласуват. В Германия има безпрецедентен брой секции - 117, добави Стоев.  Много малко са отказите от държави за създаване на секции и те са свързани предимно със сигурността. Ако се наложи промяна на адресите на секции - ще бъде веднага съобщено на сайта на МВнР, подчерта министърът.

Какво се очаква да се реши в спешен порядък от ЦИК:

  • Да се определи окончателният състав на секционните комисии
  • Хората, които ще заминат с изборите, да бъдат подготвени за работа с машините, защото те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически указания
  • Декларация по чл. 33, къде да се попълва, дали предварително да е попълнена или на място
  • Начина на отчитане на резултата от вота в чужбина от секциите с машини