Президентът Румен Радев и неговият заместник Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание на тържествена церемония в сряда сутринта. Двамата се заклеха за втория си мандат, след като спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември с 66.7% от гласовете срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, за които гласуваха 31.8%.Приоритетите на държавния глава и неговия заместник са: ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура; разширяване на гражданското участие в управлението на държавата; засилване на гаранциите за защита на човешките права; засилени гаранции за разделение на властите и финансова децентрализация на общините."Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Считам, че отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура. След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът. Затова промените в конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. Демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Тя се нуждае не просто от избиратели, а от активни граждани с амбиции за бъдещето на страната и инструменти за тяхното участие във формирането на това бъдеще. Укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. Време е да се даде и шанс и на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация", заяви Радев. Според него евентуални промени в конституцията не бива да се ограничават единствено в областта на правосъдието, а трябва да засегнат разширяването на гражданското участие в управлението, засилване на конституционните гаранции за разделението на властите, конституционно гарантиране на финансовата децентрализация. Статуквото ще получи възможност за реванш, ако не се случи решителен пробив в съдебната система, в частност в прокуратурата, заяви президентът. 

Клетвата и равносметката от първия мандат 

„Заклевам се в името на Република България и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“, каза Радев от трибуната, като след него клетвата повтори и Йотова. И двамата подписаха клетвените си листове.След клетвата си държавният глава направи обръщение от парламентарната трибуна към гражданите и депутатите."Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", заяви Радев. По време на това му изказване от ГЕРБ-СДС демонстративно напуснаха пленарната зала. Реакцията не закъсня и от президента, който заяви в пленарна зала: “И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”.

ГЕРБ са разочаровани от речта на президента 

След излизането си от зала от ГЕРБ-СДС направиха изявление, в което председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че от уважение към институциите те са останали в залата за полагането на клетвата. Те изразиха несъгласие с критиките, отправяни "години наред" към ГЕРБ."Очаквахме, че президентската реч ще бъде визионерска и надпартийна, да не говори за модели, за чегъртане и за мафия. През последните 5 години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията дадена от институцията да бъде обединител на нацията. Очаквахме, че тези поуки са взети и че новият президентски мандат ще започне по друг начин, че ще има преосмисляне за това каква е ролята на политическите партии, на президентската институция. Това не се случи през последните пет години, а отново се търси начин за конфронтация", заяви Атанасова. Тя отното подчерта, че Румен Радев е избран с много ниска избирателна активност. 

Старият режим е в миналото 

В речта си Радев изтъкна, че очакванията на разбунтуваните граждани от президентската институция далеч са надхвърлили правомощията й по конституция. „Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа. Старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време“, заяви Радев.Той акцентира върху последните две служебни правителства. "Те допринесоха за връщане на доверието в институциите, създадоха модел на широка демократична алтернатива, разкриха множество злоупотреби, показаха, че страната може да се управлява прозрачно и отговорно, според законно", каза Радев. 

Ветото над Северна Македония да падне след промяна в конституцията 

Президентът заговори и за българското вето над Северна Македония, като според него, за да падне то ще трябва македонските българи да се впишат в конституцията на страната. "Външната ни политика трябва да се формира в България и да се отстоява навън. Ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да се решават кризите", каза Радев.Според него подходът на правителството за Северна Македония трябва да бъде подкрепен, но не трябва да се загърбват нерешените въпроси."Трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят идеологемите от миналото. Равноправието на македонските българи трябва да бъде гарантирано чрез вписването им в конституцията", каза президентът.

Радев ще бъде критичен към кабинета "Петков"

“Готов съм за диалог с властта за намиране на решения на кризата”, каза държавният глава. Той обеща, че ще бъде критичен към новото правителство и добави, че това ще стане, когато намира решенията им за неправителни. Патриарх Неофит отслужи тържествения молебен по повод встъпването в длъжност на Радев и Йотова в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".