Петима души са загинали, а около 20 души са ранени след неочакваното изригване на вулкана на Белия остров в Нова Зеландия. Има и хора в неизвестност. Един от пострадалите е с тежки изгаряния.

"Това е много динамична ситуация и разбира се, че всички наши мисли са със засегнатите", каза премиерът Джасинда Ардърн пред репортери в Уелингтън и добави, че неопределен брой хора са в неизвестност.

Кметът на Ухакатане Джуди Търнър заяви, че "е имало ранени хора" и е в ход спасителна операция.

"Не знам колко са и какво е състоянието им, но спешните служби в момента неистово се опитват да върнат тези хора от острова в болница за лечение", каза тя.

Сред блокираните на Белия остров има и чужденци, но до момента националността им не е известна.

В момента на внезапното изригване на вулкана, около кратера му е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации в страната определи изригването като "умерено", въпреки че от километри може да се види плътен бял стълб дим и пепел.

Островът е на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия в живописния залив Пленти и е популярен сред туристите.

Полицията заяви, че реагира на инцидента, но отказа допълнителен коментар.

Островът е на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия в живописния залив Пленти и е популярен сред туристите.

Белият остров е най-активният вулкан в Нова Зеландия, като около 70% от него е подводен, според правителствената агенция GeoNet. Около 10 000 души посещават вулкана всяка година. Той изригва често през последния половин век, като последното му изригване е било през 2016 година. През август същата година отбранителните сили на Нова Зеландия издигнаха на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване.