Партия „Възраждане“ постави ултиматум на властта или да отмени COVID сертификатите в България, или да се подготви за щурм на парламента след Нова година.

Лидерът на най-малката партия в Народното събрание Костадин Костадинов заплаши от трибуната, че ако до първата работна седмица на Народното събрание след празниците противоепидемичните мерки и достъпът с т.нар. зелени COVID сертификати до редица обекти не бъдат отменени, заедно с депутатите от групата в сградата на парламента ще влязат хиляди граждани, за да превърнат "демокрацията от представителна в пряка". Костадинов обвини и кабинета на Кирил Петков в опит да се запълнят квотите за ваксинация на "господарите от ЕС" и се обяви срещу поставянето на "експериментални течности" върху деца.

На заплахата на "Възраждане" реагира единствено зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин, който каза, че не трябва да се допуска такова говорене от парламентарната трибуна.

Темата за отмяна на т.нар. зелени COVID сертификати бе поставена по-рано сутринта от групата на ГЕРБ-СДС, която предлага, след като парламентът не въвежда достъп с такива до сградата си, те да отпаднат. Шефката на групата Десислава Атанасова поиска предложението да влезе в дневния ред за седмицата, но председателят на парламента Никола Минчев отказа да подложи това на гласуване, тъй като то не е обсъждано в парламентарните комисии, които ще бъдат създадени днес. С този мотив той отказа и на колегата й Делян Добрев парламентът да приеме компенсаторен механизъм за небитовите потребители на ток заради растящите цени, пише „Дневник“. От ГЕРБ-СДС обявиха, че това ще тежи на съвестта му.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за зелените сертификати и поиска то да бъде обсъдено, тъй като е болна тема за обществото. Той направи уговорката, че тази тема я няма в коалиционното споразумение и медиите не трябва да обявяват, че има разнобой между управляващите по въпроса.

Предстои депутатите да обсъдят и предложение на "Възраждане" в парламента да се създаде временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за въвеждането на противоепидемичните мерки срещу COVID-19, но очакванията са мнозинството да не подкрепи такава.