Върховният съд се съгласи в понеделник да разгледа жалбата срещу рестриктивния закон за носене на оръжия в Ню Йорк. Това е първото дело, касаещо носенето на оръжия, откакто Ейми Кони Барет влезе във Върховния съд през октомври. В понеделник съдиите заявиха, че ще преразгледат решението на предишната инстанция, която подкрепи рестриктивния закон за оръжията в Ню Йорк. Действието на Върховния съд идва на фона на редица масови стрелби в САЩ през последните седмици, при които има десетки жертви.

Вероятно процесът ще бъде през есента. Ню Йорк е сред осемте щати, които ограничават свободното носене на оръжия. Другите са Калифорния, Делауеър, Хавай, Мериленд, Масачузетс, Ню Джърси и Род Айлънд. В останалата част на страната почти няма ограничения за притежанието на огнестрелно оръжие и носенето му на публично място. Пол Клемент, представляващ оспорващите закона, заяви, че съдът трябва да използва случая, за да уреди въпроса веднъж завинаги. Основният аргумент на ищците е, че законът посяга върху Втората поправка на Конституцията. Призовавайки съда да отхвърли жалбата, щатът твърди, че законът насърчава обществената безопасност и намаляването на престъпността. Носенето на пистолет за самозащита е въпрос, който стои на дневен ред от години. Но след последните масови стрелби президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е време да се сложи край на „епидемията“ от насилие с огнестрелно оръжие. Той представи и конкретни мерки за ограничаване разпространението на оръжия.

  • Една от тях има за цел да се бори с т.нар. "призрачни" оръжия - самоделни оръжия, направени в някои случаи на 3D принтер, които нямат сериен номер;
  • Правилата за някои пистолети, оборудвани със стабилизатор, прикрепен към ръката на стрелеца - устройство, използвано при скорошната стрелба в Колорадо, също ще бъдат затегнати;
  • Президентът възложи също изготвянето на първи цялостен доклад за трафика на огнестрелни оръжия в САЩ от 2000 г. насам.