Върховният съд на САЩ оставя засега в сила закона за абортите в Тексас, който забранява повечето аборти след шестата седмица на бременността. Той обаче ще го разгледа по същество следващия месец. Делото вероятно ще е бързо и ще реши окончателно съдбата на закона, който е предмет на остра атака от активистите за правото на аборт, според които в шестата седмица повечето жени още не знаят, че са бременни. Законът ще продължи да действа, докато Върховният съд не се произнесе за обратното. Съдиите ще проучат и дали правителството на САЩ, в конкретния случай, може да иска съдебна забрана срещу закона.

Устните аргументи са насрочени за изслушване на 1 ноември. Преди дни Министерството на правосъдието официално поиска от Върховния съд да се намеси и да блокира закона.

Докато разглеждат случая, магистратите ще се запознаят по-подробно с отражението на закона върху жените и клиниките през последните 6 седмици. В клетвени декларации предлагащите услуги за аборт разкриващ какъв смразяващ ефект има законът върху болничния персонал, кой бил „обхванат от страх и нестабилност“. Медиците имали притеснения, че дори и аборти, проведени в съответствие със закона, може да им навлекат съдебни дела.

Тексаският закон, приет през септември, забраняваше абортите след около шест седмици от бременността и позволява на „всяко лице, което не е служител или работещ за щатското или местно управление“, да заведе граждански иск срещу някой, за когото се подозира, че е „подпомогнал или подбудил“ незаконен аборт.