Общинският съвет в Бургас трябва да реши на сесия в края на този месец дали да забрани движението на електрически тротинетки по централните улици на Бургас, които са пешеходни зони.

Предложението е на общинските съветници

от ВМРО Георги Дракалиев и Николай Стоянов. Те предлагат също и глоба от 50 лв. за нарушители.„Мотивите за това предложение са, че и сега в Закона за движение по пътищата има забрана за движение на колела и тротинетки в пешеходните зони, но тя не се спазва. Затова предлагаме това да залегне в специална Наредба и служителите на Общинска полиция да следят за спазването и. Вече много граждани се придвижват с тротинетки, кара се с доста висока скорост и създават предпоставки за инциденти”, заяви Георги Дракалиев.

Да се затворят малките улички

се създаде зона само за движение на колела и тротинетки. Това предлагат от велосипедната асоциация. Те заявиха, че ще инициират петиция с това предложение.„Така ще се види къде да се използва екологичен транспорт в центъра на Бургас, където няма да се пречи на пешеходците”, обясни Евгени Апостолов от асоциацията.не навсякъде по булевардите и улиците има велоалеи, където може да се карат тротинетки.„Ако забраната влезе в сила, не знам как ще стигам до работа. Вариантът е да стигам с кола или автобус. Преди да се налагат глоби трябва да се предложи алтернатива“, заяви Елена.