В интервю за "Reuters" министърът на външните работи Екатерина Захариева категорично заяви, че България ще блокира пътя на Северна Македония към Европейския съюз, ако македонците не признаят за българските корени в националната им идентичност и език, съобщава БТА. Захариева посочи още, че българските власти ще наложат вето на официалното започване на преговорите следващия месец, ако двете страни не решат спорните въпроси.

За тази година това ще бъде поредното предизвикателство пред Скопие, след като се съгласи да смени името си като сложи "Северна" пред "Македония", за да реши десетилетен спор с Гърция с цел разчиствайки си пътя към ЕС и НАТО. Като изход от конфликтната ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България. "Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това. Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Готови сме да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта пред "Reuters" министърката.

През последните две седмици двете страни провеждат преговори в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но съществен успех така и не се постига. В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев категорично заяви, че се надява, че ще намерят компромисно решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.