Съдия в Ню Йорк реши да прекрати хиляди дела, свързани с проституцията, датиращи от 70-те години на миналия век, по искане на окръжния прокурор на Манхатън, който обяви, че повече няма да повдига обвинения за много предишни закононарушения, свързани със сексуални работници. Масовото прекратяване на дела е последната голяма стъпка в движението за декриминализиране на най-древната професия или поне към фокусиране на усилията на прокуратурата към преследване на трафикантите на хора, вместо към обвинения срещу бедни жени, каквито са повечето от арестуваните проститутки. Много от залежалите случаи бяха оформени като обвинение в безделничество, а всъщност представляваха начин за преследване на проституцията. Наскоро обаче законодателният орган на щата отмени Закона срещу безделничеството от 70-те години. http://gty.im/1193154099 На снимката: Сайръс Ванс- младши Съдията от щатския съд Шарлът Дейвидсън взе решението си, след като окръжният прокурор Сайръс Ванс- младши обясни по време на онлайн съдебното заседание, че иска отпадането на подобни случаи, защото обвинените са „нечестно избрана мишена“. По думите му тези случаи са „реликви от един различен Ню Йорк“.

Офисът на Ванс е установил 6 000 случая в своята документация, при които най-тежките обвинения са били за нарушение на реда чрез проституция или за нелицензиран масаж.

През февруари Ню Йорк отмени закона, който разрешаваше на полицията да арестува хора, използващи публични места за проституция, като това можеше да става по преценка на униформените, даже според външния вид и роклята. Законодателите цитираха абсурдни полицейски доклади, според които „носене на пола“ е било основание за арест.

8 души, включително цветнокожи трансджендъри, през 2016 година оспориха в съда този закон като дискриминационен, като подчертаха, че по него са вкарани в предварителен арест много трансджендъри, и то специално заради това.

След този случай местните прокурори спряха умишлено да прилагат оспорвания закон.

Службата на Ванс ще продължи да повдига обвинение по тежки случаи, свързани с проституция, особено когато са намесени насилствено склоняване и трафик на хора.

Решението бе широко приветствано в следите на активистите за борба с дискриминацията, но някои от тях отбелязаха, че то не отменя необходимостта от пълна декриминализация на проституцията.

Някои регионални прокуратури последваха примера на Ванс. Главните прокурори на Бруклин, Куинс и Бронкс отказаха стотици случаи за проституция през последните месеци, а колегите им от Филаделфия и Балтимор също смекчиха съдебното преследване на жриците на любовта.