Поемаме контрола върху „златния гьол”.

Започваме разследване на начина, по който е стопанисван този обект.

Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев при инспекцията на ГКПП „Капитан Андреево”.

„Тук съм, за да изпълня една задача, която президентът постави на министрите от служебния кабинет още при конституирането на първите две служебни правителства през 2021 година, а именно да поемем контрола над границата.

Милионите, които се изливат от така наречения „златен гьол” в джобовете на хора с прякори, ще остават в българската държава и при българските граждани”, подчерта вицепремиерът, цитиран от NOVA.

По думите на вътрешния министър е странно как от предходния кабинет не са успели да се справят с тази задача при положение, че основите са били поставени при предходните две служебни правителства.

„Втората задача, за която съм тук, е да се развие пункта.

Трябва да се пусне трета лаборатория, която да обработва фриго товарите, идващи от Турция, и още една лаборатория на Лесово, която да има същата задача. Всички тези лаборатории ще се управляват от държавата и ще бъдат под нейния контрол”, допълни той.

„МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван този обект, включително и на информацията от НАП, която е констатирала редица нарушения, в МВР няма нито една преписка.

НАП установи, че редица касови апарати от обекта с дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево“ не са били свързани фискално с НАП.

Направих щателна проверка. В МВР няма преписка по този повод.

Няма нито едно производство по този повод.

Това за мен е странно”, категоричен е Демерджиев.