До две седмици в Москва и областта около руската столица може да започне масово ваксиниране срещу коронавируса. Това съобщи директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалей" към руското здравно министерство Александър Гинцбург. За целите на масовата ваксинация ще бъде използвана широко рекламираната от президента Владимир Путин ваксина - "Спутник V", кръстена на сателита от съветската ера, изстрелян в космоса през 1957 г. Гинцбург обясни, че след две седмици рязко ще нарасне броят на доставяните от компанията "Генериуем" ваксини, така че към края на месеца на разположение вече ще има половин милион дози, а в декември - три пъти повече.

Постъпващите в момента дози от ваксината "Спутник V" са предназначени главно за хора от рисковите групи, и най-вече за лекари и учители. Руската ваксина срещу коронавируса, разработена от института "Гамалей", премина клинични изпитания през юни и юли. Русия вече е получила заявки от 20 страни за доставка на 1 милиард дози от ваксината. Но в края на октомври научният сътрудник в Института по биохимична физика към Руската академия на науките и шеф на руска биофармацевтична компания Александър Кудрявцев остро разкритикува препарата. От думите му стана ясно, че това, което е било представено като откритие, се оказало „дори не предишно поколение, това е ваксина от ветеринарната медицина“.

„Там има такива пептидни ваксини, срещу зоонози, които се прилагат върху животни за заколение, в тях количествата антиген са милиграми. Един вид – не е страшно ако умре, важното е да не разнася заразата“, коментира ученият.
„Но на никой човек със здрав разум не би му хрумнало да прилага това върху хора. Е, оказва се, че все пак е станало“.