Жителите на канадската провинция Онтарио ще се нуждаят от доказателство за ваксинация срещу коронавирус при посещения в ресторанти, фитнеси и театри, но не и за магазините за продажба на стоки на дребно, съобщиха властите в провинцията.

Системата за „подобрен ваксинационен сертификат за COVID-19” , както го нарича правителството на Онтарио, ще влезе в сила на 22 септември. Под "ваксиниран" се разбира човек, получил и двете дози от съответната ваксина (ако не е еднодозова) и няма да се приема ваксинирането да се замества с резултат от корнавирусен тест или да отпада заради скорошно изкарване на заболяването.

На пресконференция в сряда премиерът Дъг Форд поясни, че новата система е резултат от задълбочено обсъждане с експерти и е базирана на „доказателства и експертни съвети“.

„Трябва да предпазим болниците си, да избегнем локдауна на всяка цена. Искаме децата на да бъдат в училище и бизнесите ни да останат отворени“ - каза той.

Властите съобщиха още, че системата за подобрен сертификат е временна, но не е ясно колко дълго ще е в сила, защото това зависи от развитието на четвъртата вълна на пандемията.

Системата за сертификат за ваксина ще обхваща закрити помещения с „по-висок риск“, където маските не могат да се носят по всяко време, казаха здравни служители. Това се отнася за следните обекти:

  • Ресторанти и барове (с изключение на външни вътрешни дворове, доставка и храна за вкъщи);
  • Нощни клубове, включително открити площи;
  • Пространства за срещи и събития като банкетни зали и конгресни центрове;
  • Спортни и фитнес съоръжения и фитнес зали, с изключение на младежките развлекателни спортове;
  • Спортни събития;
  • Казина, бинго зали и игрални заведения;
  • Концерти, музикални фестивали, театри и кина;
  • Стриптиз клубове, бани и секс клубове;
  • Места за състезания.

Важно е да се отбележи, че изкискването за такива сертификати не се отнася до работещите в изброените обекти и заведения.

Другите изключения са магазините за стоки от първа необходимост, като супермаркетите, местата за религиозно поклонение, фризьорските салони и други заведения за лично поддържане.

Здравният министър Кристин Елиът подчерта, че няма да има момент, в който на някого да бъдат отказани медицинска помощ или достъп до магазини за храна заради липса на ваксинационен сертификат.

Изискването не важи за деца, които не са навършили възраст за ваксинация, и за неваксинираните по медицински причини.