Милиони американци в очакване да научат съдбата на своя студентски дълг, докато президентът Джо Байдън се подготвя да изпълни предизборното си обещание да осигури до 10 000 долара анулиране на дълга.Продължаването на замразяването на плащанията от ерата на пандемията идва само дни преди милиони американци да разберат кога ще бъдат дължими следващите им сметки за студентски заем. Администрацията на президента Байдън удължи замразяването на плащанията по студентските заеми до 31 август.Мораториумът позволи на милиони граждани на САЩ да отложат плащанията си по време на пандемията.

Подробностите по плана

на Байдън са били строго пазени, но има инофрмация, че кредитополучатели, които печелят по-малко от 125 000 долара годишно, ще имат право на опрощаване на заема.Повече от 43 милиона дължат общо 1,6 трилиона долара федерален студентски дълг.Байдън е изправен пред натиск от страна на либералите да предостави по-широко облекчение на тежко засегнатите кредитополучатели, както и от страна на републиканците, които поставят под въпрос справедливостта на всяко опрощаване.

В опит да затвърди подкрепата

сред по-младите избиратели и да се подготви за битка на общите избори срещу президента Доналд Тръмп, Байдън разкри първоначалното си предложение за анулиране на дълг от 10 000 долара, без да се споменава таван на доходите. През последните месеци Байдън стесни предизборното си обещание, като възприе ограничението на доходите.

Демократите залагат,

че Байдън, чието обществено одобрение се срина през последната година, може да помогне за мотивирането на по-младите избиратели да гласуват през ноември с изявлението.Проучване сред 18- до 29-годишни, проведено от Харвардския институт за политика през март, установи, че 59% от анкетираните подкрепят анулирането на дълга - независимо дали е за всички кредитополучатели или за най-нуждаещите се.