Двете деца, пострадали във вчерашната катастрофа със сръбски автобус на АМ "Тракия", които са транспортирани в "Пирогов", са в тежко състояние. И двете деца са настанени в болницата. Едното е в операция, с политравма, с фрактура на таза и бедрото, с травми на белия дроб.

Другото дете, което не е било в добро състояние и е било неконтактно тази сутрин, след настаняването в "Пирогов" определено е по-добре. След изследванията детето е овладяно и няма сериозни и трайни увреждания, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на извънреден брифинг пред "Пирогов".

Близките на децата не са пристигнали в "Пирогов". Повечето от роднините им са пристигнали в болницата в Стара Загора.

"Благодаря на МВР, МВнР и МО за бързата реакция при организирането на транспорта на децата за Сърбия. Спешна помощ организира бързо 5 екипа от лекари, които в момента са в почивни дни, за да не се оголи осигуряването на спешната помощ за софиянци", допълни министърът.

Сутринта в 6 ч. е пристигнал и министърът на здравеопазването на Сърбия и заедно с д-р Меджидиев са минали на визитация при всички пострадали деца.

"След това посетихме и хотела, в който през нощта настанихме останалите деца, които бяха с леки наранявания и не се налагаше хоспитализация", каза министърът.

Той е организирал посещения от психолог за децата и в болницата, и в хотела, като е бил осигурен и преводач.

"Децата, които бяха в болницата в Стара Загора, се транспортират със съдействието на МВР, с две коли от тях, които ги съпровождат", каза още Меджидиев.

По думите му отделно е организиран и транспорт от две полицейски коли за децата, които са били настанени в хотел. На място там е и заместник-министърът на образованието, за да може да осигури един бърз коридор, съобщи здравният министър. Меджидиев допълни, че със сръбския министър на здравеопазването поддържат ежечасова връзка, и той е подсигурил екипи на тяхната Бърза помощ и автомобили, за да посрещнат децата, да бъдат прехвърлени през границата и транспортирани до болници в Сърбия.

"По моя информация всичко с транспорта до този момент е протекло нормално. Няма други тежки случаи. Нямаме проблеми с транспорта или някое дете да се е почувствало зле по време на транспортирането, така че според мен организацията е доста добра", подчерта той.

По последна информация пет линейки със 7 деца вече са преминали границата.

Заместник-министър Томов, който се намира на ГКПП Калотина, е подсигурил коридори, и първо минават линейките, а след това ще минат и цивилните коли, тъй като на много от децата родителите са тук и предпочитат, заради стреса, който са преживели, да пътуват с колите на родителите си, а не с осигурения автобус, каза още д-р Меджидиев.