Хиляди хора се събраха на митинг в историческия център на Прага в подкрепа на Украйна, която от февруари се бори с руската инвазия.

Митинг под името

"Чехия срещу страха" събра участници от двете страни на емблематичния Вацлавски площад се проведе под знамената на Чехия, Украйна, ЕС и НАТО."Този митинг е много важен, защото е в подкрепа на Украйна и ни напомня, че трябва да я подкрепяме и да се справяме с всичко, което се случва в света и в Украйна", заяви украинската студентка Ирина Удод пред АФП.Чешката република предостави на Украйна значителна военна и хуманитарна помощ от началото на инвазията на 24 февруари.

Съпругата на Зеленски

на митинга. Тя благодари на Чешката република за подкрепата във видеопослание.Транспарантите бяха насочени към руския президент Владимир Путин, изобразен като фигурка, седяща върху тоалетна, както и като кукла в черен ковчег."Подкрепата за Украйна е абсолютно необходима, защото Украйна няма да се справи без помощ", заяви Петр Степанек, който също присъства на митинга.

Полицията в Прага

определи броя на участниците като "десетки хиляди", точно както в петък, когато на същия площад се проведе антиправителствен протест.На петъчния митинг, организиран от група, свързана с крайнодяснапартия правителството беше упрекнато, че обръща прекалено голямо внимание на Украйна и пренебрегва собствения си народ.Протестиращите, обезпокоени от рязко растящата инфлация, предизвикана от високите цени на енергията, призоваха дясноцентристкото правителство на Петър Фиала да се оттегли.Чешката република, която е член на ЕС и НАТО с население от 10,5 млн. души, в момента председателства ЕС.