Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе първата си реч пред Общото събрание на ООН, откакто пое поста. Той заяви пред дипломатите, че срещата става в момент, в който „се сливат голямата болка и изключителните възможности“ и призова за общи действия срещу пандемията от коронавирус.

Държавният глава на САЩ представи своята визия за връщането на страната му на световната сцена, която остро контрастира с войнствения стил на предшественика му Доналд Тръмп. Президентът заяви, че САЩ ще оглавят в борбата с новия коронавирус и климатичните промени и ще загърбят десетилетие на конфликти за сметка на дипломацията и партньорството.

„Днес много от най-големите ни притеснения не могат да бъдат разрешени или дори да се подхожда към тях със силата на оръжието. Бомбите и куршумите не могат да победят COVID-19 и неговите варианти“ - каза Байддън.

Речта му беше предназначена да привлече други нации към похода за пречупване на настъплението на новия коронавирус. Президентът подчерта, че всички изпитват „споделена мъка“.

„Загубихме твърде много заради тази унищожителна пандемия“ - напомни той.

В сряда Байдън ще бъде домакин на виртуална среща заради коронавируса, на която ще се опита „да сплоти света спешно за работа по слагане на край на тази пандемия колкото може по-бързо и за изграждане на нашите (здравни – бел. ред.) системи по-добре - така, че да могат да издържат на следващата“.

В речта си той наблегна и на борбата с климатичните промени. Президентът съобщи, че работи с Конгреса на САЩ за удвояване на международното обществено финансиране в помощ на развиващите се страни срещу климатичните промени.

Крайната цел, с помощта и на други донори, включително от средите на частния капитал, е да се събере фонд от 100 милиарда долара, които да бъдат насочени с това предназначение към развиващите с страни.

След хубавите думи на президента на САЩ обаче нямаше и най-малката среда от коментар за прясно обявеното партньорство в Тихия океан с Великобритания и Австралия, което доведе до отпадане на дълго подготвяна сделка между Канбера и Париж за придобиване на подводници френско производство.

Това доведе до гняв и разочарование във Франция, която извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия.

Според сведения от администрацията Байдън, който след речта си трябва да се срещне последователно с австралийския и британския премиери Скот Морисън и Борис Джонсън, се опитва да си уреди и телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.