Църквата почита днес, 23 май, свети Михаил Синадски и света Мария Клеопова, мироносица.

Преподобни Михаил бил свят и мъдър йерарх. От детство се посветил в служба на Бога. Заради своя подвижнически и девствен живот, още млад бил избран и посветен от цариградския патриарх Тарасий за епископ Синадски.

Участвал в Шестия вселенски събор (787 г.). Във време на жестокия иконоборчески император Лъв Арменец свети Михаил бил отстранен от епископската си длъжност, защото поддържал иконопочитанието, и бил пратен на заточение.

Гонен от едно място на друго, светецът понесъл много горчиви скърби и неприятности, докато не достигнал небесната обител и не получил вечния покой.

След живот в голяма бедност и с много страдания умрял в 818 г., като докрай останал верен на православието. Така завършил праведния си живот, украсен с двоен венец - причислен към архиереите като архиерей, и към мъчениците като мъченик. 

Св. Мария Клеопова била жена на св. ап. Клеопа от Седемдесетте апостоли, повярвала рано в Спасителя и го придружавала в много от пътуванията му. На Голгота тя застанала редом с Богородица до разпятието. При различен прочит на ап. Иоановите думи може да се приеме, че тя (или Мария Иаковова) е сестра на Божията майка.