Здравният департамент на Илинойс съобщи за 26 училища, в които се наблюдават огнища на COVID-19. Обявените от ведомството огнища включват тези, които са идентифицирани от местните здравни органи според местонахождението на училищата. Критерият е да има поне два случая на коронавирус сред хора, които може да са били в контакт с него на територията на учебните заведения и са от различни домакинства.

546 други училища са „потенциално изложени“ на заразяване, според щатските власти.

Някои от училищата с огнища са въвели задължително носене на маски. Например Glenbrook Elementary School в окръг Кук, което изисква маски, съобщи за между 11 и 16 свързани случая на заразяване с коронавирус. Това наложи учениците от четвърти и пети клас, споделящи общи помещения, да минат на дистанционно обучение.

Повечето от училищата, открили огнища, съобщават за по-малко от 5 случая на зараза. Училищен район 1 – Карлайл, който е един от районите, отказващи да се съобразят с щатската наредба за задължителните маски на закрито, съобщава за над 16 случая.Няколко от училищата, обявили огнища на COVID-19, са подставени в пробация от щата заради игнорирането на наредбата на губернатора за задължителни маски.В отговор на покачването в броя на новозаразените с коронавирус, причинено от индийския вариант, губернатор Джей Би Притцкър обяви миналата седмица, че за всички преподаватели – от детските градини до колежите – вече е в сила изискване за ваксинация срещу коронавирус или преминаване през ежеседмично тестване.