Генерал-майор Дани Фортин, бивш военен ръководител на канадската ваксинационна кампания, ще бъде обвинен от полицията в Гатино в сексуално посегателство, съобщи неговият адвокат.. Висшият офицер ще се яви в съда в сряда сутринта, а след това ще говори пред медиите.

Защитата заяви, че още не е виждала документацията па делото.

Генералът отрича да е направил нещо нередно. Очаква се обвинението да е свързано с твърдения от далечната 1989 година, когато Фортин е бил студент в Royal Military College в Сен Жан, Квебек.

Висшият военен бе лицето на разгръщащата се канадска ваксинационна кампания до следата на май, когато бе сменен, след като стана ясно, че срещу него се води разследване. Фортин бе отстранен на 14 май, пет дни преди Националната следствена служба на Канадските въоръжени сили да отнесе разследването за сексуално престъпление до прокуратурата на Квебек за определяне дали да бъдат повдигнати криминални обвинения.

Канадският премиер Джъстин Трюдо и военният министър Харджит Саджан са знаели за разследването седмици преди Фортин да бъде отстранен от поста ръководител на кампанията.

В своите свидетелски показания от 13 юли ген. Фортин заяви, че отражението на това разследване върху неговите репутация и кариера са „опустошителни". По думите му „с кариерата ми е свършено“.

Генералът и юридическият му екип отхвърлят твърденията срещу него и настояват, че уволнението му е неоснователно, липсва му процедурна коректност и е неподходящо повлияно от политическа намеса по военната командна верига от премиера Трюдо, здравния министър Пати Хайду и военния министър Саджан.