Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани. Все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши, заяви пред БНТ проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА. Той призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, изтъкна Мутафчийски.

До три седмици ще знаем дали Омикрон заобикаля имунитета 

До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, каза Мутафчийски. Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите се означават, че щамът е по-лош.Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски. Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

Във ВМА няма свободни интензивни легла

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към "Бърза помощ" за заетостта на леглата на всеки три часа.За да се разкрият две COVID-клиники, трябва да закрием три други, допълни Мутафчийски.Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. "ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация", каза Мутафчийски. Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии, изтъкна той.