Георги Георгиев, който напусна ИТН: Решенията се взимаха с "Дългия така каза"

Слави Трифонов се обадил на Георгиев да му каже, че става регионален министър, без той да го иска

От: Цветин Филипов 10:02 | 14 юни 2022 г.

"Дългия така каза" е маниерът за взимане на част от решенията в "Има такъв народ". Това заяви отцепилият се от партията на Слави Трифонов депутат Георги Георгиев. Георгиев не искал да бъде министър, но един ден лидерът на формацията му се обадил, докато бил на автомивка, за да му каже, че поема регионалното министерство. "Дълго ни повтаряха, че ние сме никои, че ще гласуваме, както ни се разпореди", заяви депутатът в ефира на националната телевизия, уточнявайки, че остава в парламента. "Ще подкрепям всичко, което е разумно, ще подкрепям правителството. В коалиционното споразумение има смислени неща и ако те се спазвали, правителството трябва да продължи да работи", каза още Георгиев. Още през февруари Георгиев снел доверието си от регионалния министър в оставка Гроздан Караджов. "Катарзисът не е сега, сега бяха минати всякакви граници", смята народният представител. По думите му Гроздан Караджов бил брокер на кръга Делта хил, а двамата заместник-министри имали общо с този кръг. "Порциите ги раздава този, който дава парите, обясни той. И в сегашния кабинет депутатът е трябвало да бъде министър на регионалното развитие. Разбрал, че ще е Гроздан Караджов, когато го видял на дискусиите в мола. "Той не е чист политик и не е имал общо с ИТН", каза Георгиев.

Георгиев разказа още, че шофьор или охранител на Слави Трифонов опитал да ръководи експерта по национална и международна сигурност Николай Радулов. Орлин Алексиев пък бил координационно звено в разпределянето на поръчки, но на този етап това е недоказуемо.
На извънреден брифинг на "Продължаваме промяната", който се даде в понеделник и на който премиерът Кирил Петков обяви, че "мафията е изгубила коалиционния си партньор", стана ясно, че ще бъде осигурена охрана на депутатите от ИТН, които напускат в случай на нужда.