ГЕРБ обявиха, че са очаквали надпратийна и визионерска реч от президента Радев след клетвата му за нов мандат, но това не се случило. Депутатите на Бойко Борисов напуснаха пленарната зала малко след началото на словото на държавния глава.

"Очаквахме президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чегъртане и мафия“, каза шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя упрекна държавният глава, че отново търси конфронтация с политическите партии.

Атанасова апелира да се осмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата ни.

"Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле. Ако сблъсъкът в обществото продължи между институциите, това не води до положителни резултати за никого", каза още Атанасова.

Тя обясни и че от ГЕРБ са очаквали новият президентски мандат да започне по друг начин.

"Че ще има преосмисляне за това каква е ролята на партиите и каква е ролята на президентската интуиция, а тя е да търси консенсус. Българският президент да бъде надпартиен. Това не се случи през последните пет години", каза още Десислава Атанасова.

Тя допълни, че ГЕРБ уважават институциите и затова са били в залата при полагането на клетвата от Румен Радев и Илияна Йотова.

„Когато отново Румен Радев започна да сее разделение и да повтаря за пореден път неверни епитети по отношение на ГЕРБ , ние бяхме длъжни да защитим избирателите си. Всеки един човек, гласувал за нас, не може да не се разпознае в тези епитети и сме наясно, че тези епитети предизвикват гняв както у тях, така и у нас“, допълни и Даниел Митов.

„Речта на Радев съдържа тежък когнитивен дисонанс. Преди малко го чух да казва, че президентът не може да посочва врагове и да увеличава конфликти. А той не е спрял да прави това. Непрекъснато, включително и днес, започна речта си по този начин“, каза Даниел Митов.

Според него държавният глава ще продължи да поддържа разделителна линия в обществото.