Намаляването на доставките на газ за Европа от страна на руския енергиен гигант "Газпром" е "атака срещу нас", заяви германският министър на икономиката.

"Намаляването на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" е атака срещу нас, икономическа атака срещу нас", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в реч пред конференция на германската индустрия.

Миналата седмица "Газпром" заяви, че ще намали доставките на гориво за Германия по тръбопровода поради забавени ремонти, а германското правителство нарече решението "политическо".

В резултат на намаленото газоподаване Германия, Австрия и Нидерландия решиха да възобновят работата на спрените въглищни електроцентрали, за да ограничат потреблението си на газ.

Германия нареди също да се запълнят газовите резерви до 90 % преди европейската зима, за да се подсигури срещу по-нататъшно намаляване на доставките.

"Когато навлезем в зимата с наполовина пълни газови запаси и крановете бъдат затворени, тогава говорим за тежка икономическа криза в Германия", каза Хабек.

Понастоящем капацитетът на газовите хранилища в Германия е запълнен малко под 60 %.

"Вече многократно сме виждали този модел", каза Хабек по време на конференцията.

Руският президент Владимир Путин се е опитал да "създаде хаос" на европейските газови пазари, като е прекъснал доставките за Полша и България, наред с други европейски държави, каза министърът.

Хабек призова за "диверсификация" на доставчиците на суровини и енергия, за да се постигне "малко независимост от зловредните намерения на световните диктатори".

Германия има "системно съперничество" с Русия и Китай, каза министърът.

Китай е "голям пазар", каза Хабек, но призова индустрията да използва търговията за популяризиране на "нашите ценности".