Гислейн Максуел се позовава на травматично детство и "уязвимост към Джефри Епстийн" в молба за снизхождение две седмици преди насрочената й съдебна присъда за трафик на малолетни с цел сексуална експлоатация. В кратко изложение, подадено в сряда вечерта, адвокатите на Максуел настояват съдия Алисън Нейтън да осъди опозорената британска светска дама на по-малко от препоръчаните от пробационния отдел 20 години.

60-годишната Максуел беше осъдена в края на миналата година за набиране и склоняване на млади момичета да бъдат сексуално насилвани от покойния американски финансист Епстийн. Съдебните заседатели я признаха за виновна по пет от шестте обвинения, най-тежкото от които е за трафик на непълнолетни за сексуални цели.

Присъдата й, която трябва да бъде произнесена на 28 юни във федералния съд в Манхатън, може да бъде ефективен доживотен затвор.

"Този съд не може да осъди г-жа Максуел така, сякаш тя е пълномощник на Епстийн, просто защото Епстийн вече не е тук", пишат адвокатите ѝ. "Г-жа Максуел не може и не трябва да понася цялото наказание, за което Епстийн би трябвало да носи отговорност."

Адвокатите наблягат на емоционалните щети на Максуел, като казват, че "тя е имала трудно, травматично детство с властен, нарцистичен и взискателен баща".

"Това я прави уязвима за Епстийн, с когото се запознава веднага след смъртта на баща си", казват адвокатите. "Това е най-голямата грешка, която е направила в живота си, и която не е повтаряла и никога няма да повтори."

Образованата в Оксфорд дъщеря на покойния британски пресбарон Робърт Максуел е израснала в богатство и привилегии като приятелка на кралски особи. В нейния кръг влизат британският принц Андрю, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и семейство Клинтън.

По време на процеса прокурорите заявиха, че Максуел е била "ключът" към схемата на Епстийн да примамва млади момичета да му правят масажи, по време на които той да ги насилва сексуално.

Епстийн се самоуби през 2019 г., докато очакваше собствения си процес за сексуални престъпления в Ню Йорк.

През февруари принц Андрю уреди съдебно дело за сексуално насилие с Вирджиния Джуфре, която заяви, че е била продадена на кралската особа от Епстийн и Максуел.