В Колизеума в Древен Рим са били използвани кучета-наденички, за да се борят с по-големи животни като мечки или да изпълняват акробатични номера, твърдят археолози.

Археолози съобщиха, че за първи път са открили останки от малки кучета, подобни на дакели, докато са разкопавали канализацията на емблематичния амфитеатър на 2000 години, съобщава „The Telegraph“.

"Намерихме много кости от кучета, които приличат на съвременните кучета-наденички", заяви Алфонсина Русо, директор на Колизеума.

"Те са били с височина по-малка от 30 сантиметра. Смятаме, че са били използвани за изпълнение на акробатични трикове, точно както днес може да се види в цирка.

А може и да са били използвани като част от инсценирани ловни акции или дори да са били изправяни срещу мечки и други подобни животни по време на гладиаторските битки."

"Venatio" е вид развлечение в Древен Рим, включващо различни животни, които са изправяни едно срещу друго в битки или са обучавани да изпълняват трикове.

Кучетата са били по-скоро предшественици на кучета-наденички, отколкото на истинските дакели, се отбелязва в статията.

Съвременната порода дакел се появява в началото на XVIII в. в Германия и е създадена, за да влиза в дупки и да ловува язовци.

Те са били "отглеждани като независими ловци на опасна плячка, могат да бъдат смели до безразсъдност", според Американския киноложки клуб (AKC), цитиран от БГНЕС.

Археолозите от Колизеума откриват в древните канализации и кости на големи кучета, леопарди, лъвове, мечки и щрауси.

Откритията са направени по време на едногодишно проучване, по време на което археолозите са тралирали през 70 метра дренажи и канали под Колизеума, който е можел да приеме до 50 000 зрители.

Заедно с животинските останки те открили и остатъци от закуски като плодове, ядки и маслини, които зрителите са консумирали.

Открити са и повече от 50 бронзови монети от късноримския период и сребърна монета в чест на управлението на император Марк Аврелий от около 170-171 г., популяризиран от филма "Гладиатор".