Федерален апелативен съд постави временен запор върху предаването на данни от времето на управлението на Тръмп в Белия дом на специалната комисия към Камарата, разследваща събитията на 6 януари.

Състав от трима съдии от Апелативен съд на съдебната област на окръг Колумбия уважиха в четвъртък искането на юридическия екип на бившия президент Доналд Тръмп за временен запор върху предаването на партиди от данни от Националния архив към комисията, което трябваше да започне в петък, и назначи за 30 ноември изслушване на аргументите на всички замесени в случая страни.

Магистратите обаче подчертаха, че отсъждането им има за цел да опази юрисдикцията на съда да разгледа позоваването на изпълнителна привилегия от страна на ищеца и не бива в никакъв случай да се възприема като решение относно тежестта на аргументите.

Миналия месец Тръмп заведе дело срещу комисията и Националния архив. Той претендира за привилегия на изпълнителната власт, по силата на която да останат недостъпни за комисията огромна група документи в архива, смятани за имащи отношение към разследването на усилията му да преобърне резултата от изборите и към събитията от 6 януари на Капитолия.

Тази седмица районен съдия на два пъти отхвърли искането за блокиране на предаването на данните или за неговото отлагане, като се произнесе, че решението на президента Байдън да се даде достъп до материалите е с по-голяма тежест от опитите на Тръмп да го спре в качеството си на частно лице.

"Президентите не са крали, а ищецът не е президент" - каза съдия Чъткан, която прецени, че изпълнителната привилегия принадлежи на институцията, а не на индивида.

Администрацията на Байдън отказа да се намеси, за да опази в тайна документите на Тръмп. В нейното изложение до съдия Чъткан се казва, че той, като вече бивш президент, "няма личен интерес към тези данни" и че решението на Белия дом те да отидат в Конгреса трябва да бъде уважено.

Остава неясно как временният запор върху материалите ще се отрази на работата на комисията за 6 януари. Нейният председател, конгресмен Бени Томпсън, по-рано изрази надежда тя да приключи разследването в началото на следващата година.