Когато кажете новини от Америка, вероятно се сещате за Ясен Дараков - дългогодишен кореспондент на bTV, за кратко и на NOVA, в Америка. От 10 години обаче той е издател и главен редактор на най-четената българска медия зад граница BG VOICE. Тази седмица празнуват юбилей с рекорди и виртуален концерт с участието на едни от най-големите родни звезди - Deep Zone, Дони и Нети, Графа, 100 кила, Камен Воденичаров, Точно Токмакчиев, Нели Петкова, Борис Солтарийски, Гъмзата и неговия брас бенд, Меди, Анелия и Галена, пише dir.bg. Роденият в Бургас Ясен Дараков е завършил Икономическия университет във Варна. След това специализира телевизионни новини във филиали на CBS и АВС в Атланта. Продължава кариерата си като продуцент на новинарски емисии във филиали на ABC и FOX. През февруари 2011 г. стартират с Николай Кръстев вестник BG VOICE, който бързо се превръща във водещата медия за българите в Северна Америка. Той създава и първата телевизия за българите в чужбина BiT - с две студиа от двете страни на Океана. През ноември 2015 г. се оттегля с екипа си. През следващите години медийната група на BG VOICE се разширява с портала www.BG-VOCIE.com, мобилното приложение BG LINKED и Радио BG VOICE. В кариерата си е отразявал няколко президентски кампании в САЩ, урагани и други природни бедствия, тероризъм и сигурност, криминални новини и др. Дараков е единственият български журналист, канен да отразява червения килим на наградите "Оскар" от 2012 г. насам. Интервюирал е Анджелина Джоли, Джордж Клуни, Ема Уотсън, Упи Голдбърг, Глен Клоуз, Кейт Бланшет, Гари Олдман, Уилям Дефо, Самуел Л. Джаксън, Джей Кей Симънс, режисьорa Алехандро Иняриту, българите Димитър Маринов, Теодор Ушев и много други от топ звездите на Холивуд.

Как се промениха приоритетите и интересите на българите в Америка за изминалите 10 години?

Кои теми вълнуват най-много сънародниците ни в чужбина? Кое се търси повече - сериозната журналистика или инфотейнмънт? Вие на кое от двете акцентирате?

Българските или американските избори вълнуват повече българите в чужбина?

Какви са подследствията от пандемията върху българската диаспора в САЩ и Канада?

Как се отрази тя на медийния бизнес в Америка? А на вас?

Лесно ли е да издаваш български вестник в Америка в продължение на 10 години? Какво се промени през годините? Какви са предимствата в сравнение с възможностите на българската медийна среда?

Освен издател, вие сте телевизионен журналист, добре познат от включванията ви в ефира на bTV - как ви помага този опит за BG VOICE?

Кои са най-запомнящите се истории на BG Voice, свързани с българи в чужбина? Кое надделява в интереса - постиженията и позитивните новини около сънародниците ни или криминалниите истории?

Вече 10 години имате запазено място на червения килим на Оскарите, но полемиките около конкурса в последните години като че ли поставиха под въпрос авторитета на конкурса. Измести ли политиката шоубизнеса в Холивуд?

Какво очаквате тази година? Ще оцени ли по достойнство академията новото явление в киното Мария Бакалова?

Защо предпочетохте да напуснете България? Според статистиките стотици хиляди са се завърнали у дома само заради пандемията. Вас какво би ви върнало тук?