Евгений Пригожин, руският бизнесмен, заяви, че се е намесвал в изборите в САЩ и ще продължи да го прави и в бъдеще.

Това е първото подобно признание

от страна на човек, официално посочен от Вашингтон, че оказва влияние върху американската политика, съобщи Ройтерс, цитирани от Мediapool.В коментарите, публикувани от пресслужбата на неговата фирма за кетъринг „Конкорд“ в социалната мрежа ВКонтакте - Пригожин заяви: "Намесихме се (в американските избори), намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както знаем и умеем да го правим."Думите му бяха публикувани в навечерието на междинните избори в САЩ в отговор на молба за коментар от страна на руски новинарски сайт."По време на нашите прецизни операции ще отстраним наведнъж както двата бъбрека, така и черния дроб", каза Пригожин, без да даде разяснения за този свой загадъчен коментар.

Пригожин често го наричат

"готвача на Путин", тъй като неговата компания за кетъринг работи по договори с Кремъл. Той официално е обвинен, че спонсорира базирани в Русия "ферми за тролове", които се опитват да влияят на политиката на САЩ.През юли Държавният департамент на САЩ предложи награда в размер до 10 млн. долара за информация за Пригожин във връзка с "участие в намеса в американските избори". Той е засегнат от санкции от страна на САЩ, Великобритания и Европейския съюз, припомня Ройтерс.

В последно време Пригожин

стана по-активен в социалните мрежи по отношение на войната в Украйна, включително и критикува работата на руските генерали. През септември той призна, че е основал подкрепяната от Кремъл организация, използваща наемници - група „Вагнер“, която е активна в Сирия, Африка и Украйна.Миналия петък "Вагнер" откри център за отбранителни технологии в Санкт Петербург, поредната стъпка на Пригожин да подчертае своята съпричастност с военната дейност в Русия.