Конгресменът от републиканската партия Джеф Фортънбъри от Небраска е намерен за виновен от гранд жури по три обвинения за заблуда на разследващите кампанията чу от 2016 година, съобщи подразделението на службата на главния прокурор на САЩ, отговарящо за централния район на Калифорния.

В официалния му акаунт в Туитър бе съобщено следното, цитирано от CNN:

„Федералното гранд жури намери за виновен представителя в Конгреса на САЩ Джеф Фортънбъри по едно обвинение в участие в схема за фалшификация и прикриване на материални факти и по две обвинения в даване на фалшиви показания на федералните следователи, разследващи за неправомерен принос към неговата кампания от 2016 година“.

Обвинението произтича от разследване на ФБР за 180 000 долара неправомерни вноски в предизборната кампания от Гилбърт Чагури, нигерийски милиардер от ливански произход.

Вноските бяха разпределени от група калифорнийци от 2012 до 2016 г. и отидоха при четирима американски политици, включително 30 200 долара за Фортънбъри през 2016 г.

Федералните власти не твърдят, че някоя от другите три кампании или кандидати са знаели, че даренията са от Чагури. Според тях обаче Фортънбъри е бил информиран.

Милиардерът, който живее в Париж, призна за извършеното престъпление през 2019 г. и се съгласи да плати 1,8 милиона долара глоба, като освен това сътрудничи с федералните власти.

Прокуратурата заяви, че Чагури е направил някои от незаконните вноски за политици от по -малки щати, защото смята, че сумите ще бъдат по -забележими и ще му дадат по -добър достъп. 

В обвинителния акт се твърди, че съорганизатор на набирането на средства за 2016 г. в Лос Анджелис е казал на Фортънбъри , че даренията вероятно са дошли от Чагури, но политикът никога не е подавал коригиран доклад за кампанията във Федералната избирателна комисия според изискванията. В акта се казва още, че по -късно Фортънбъри е „направил фалшиви и подвеждащи изявления“ пред федералните следователи по време на интервю на 23 март 2019 г. в дома си в Линкълн.