Григор Димитров отива на полуфинал на US Open, след като победи рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер в Ню Йорк. Пред препълнения "Артър Аш стейдиъм", българинът взе първата си победа над Федерер с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Мачът продължи 3 часа и 13 минути. В началото Димитров започна колебливо, като загуби първия сет, но след това постепенно набра увереност. В третия сет Федерер отново повиши нивото и успя да го вземе. Той започна с преднина и четвъртия, но българският тенисист бързо възвърна формата си и успя да го спечели. Преди петия сет Федерер имаше и физически проблеми и поиска медицинско прекъсване на играта. Въпреки това, Григор не загуби ритъм и успя да спечели играта. Това е осмата среща между двамата тенисисти и първа след финала в Ротердам през февруари 2018 г. Досега Димитров беше взел едва два сета срещу Федерер, но нямаше нито една победа.

Това е и едва втора победа в Шлема на Димитров над действащ тенисист от Топ 10, след като преди години надви Анди Мъри на "Уимбълдън", за да стигне отново на полуфинал. Общо успехите му над играчи от Топ 3 на ранглистата вече са шест.

В полуфинала на турнира победителят ще се срещне с Даниил Медведев. Руснакът продължи участието си в турнира, след като победи Стан Вавринка със 7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1 за 2.33 часа. Медведев игра на финал в трите подгряващи турнира преди US Open, като спечели титлата в Синсинати.