Кирил Петков и "Продължаваме промяната" направиха пореден опит да прехвърлят един проблем от болната глава на здравата.

Не Агенция „Пътна инфраструктура” отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане.

Тези процедури изобщо не са могли да стигнат до подаване на оферти и избор на изпълнител.

Те са отмени от Комисията за защита на конкуренцията.

Това заяви регионалният министър в оставка Гроздан Карадажов на брифинг във връзка с прекратените поръчки за ремонт и поддръжка на пътища и след като Петков го призова да освободи председателя на АПИ.

Мотивите на КЗК, според Караджов, са, че условията са изключително рестриктивни и единствено в полза на държавата.

Това според КЗК е прекомерно, каза Караджов.

Виновен е Кирил Петков, защото в неговия кабинет, експерти на АПИ настояваха да има максимални рестрикции.

Кой е кръгът около министър-председателят да контролира обществените поръчки на АПИ, попита министърът в оставка.

„Поръчките бяха обявени през април, защото по закон обществените поръчки се обявяват, когато имаме бюджет за съответната година и т.н ангажимент за следващите години, когато поръчката е за по-дълъг период.

Обществените поръчки по текущи ремонти са за период от 3 години и са с разчет 3,6 млрд. лв., такъв бюджет не е имало никога в АПИ”, подчерта Караджов и продължи: „Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в сила на 26 март и на 31 март ние изпратихме в Министерството на финансите писмо за съгласуване”.

Караджов обяви, че по отношение на въпроса защо решението на АПИ е от края на юни, а се публикува чак сега трябва да отговори Асен Василев.

„Проблемът с 30 септември – автоматичното прекратяване на всички договори, е личното настояване на Кирил Петков да залегне в решението на НС от 20 април с аргументи, за да не може служебното правителство на Румен Радев да плаща на пътните фирми”, заяви Караджов.

Той настоява този срок да отпадне.

Относно поръчката за автомагистрала “Велико Търново - Русе”, Караджов поясни, че са били избрани двете най-ниски цени. „

Аз заявих, че няма как да бъде реализирана поръчката по две причини – цената значително завишава бюджета, втората е, че общата цена се случва за няколко поредни години, за всяка една от тях трябва да имаме предварително поет ангажимент, а ние нямаме такъв ангажимент”, заяви още Гроздан Караджов.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка обяви също, че няма да се чака одобрението на МС за започване на обществените поръчки с общините, а от утре процесът ще бъде стартиран.