Експлозивното умножаване на актовете на насилие с огнестрелно оръжие през последните месеци в Чикаго се превърна в главен проблем на града. По тази причина лидери на местни общности поискаха от губернатора на Илинойс, Джей Би Притцкър, да обяви извънредно положение.

В сряда сутринта, часове преди посещението на президента Байдън в Чикаго, двама федерални агенти и един полицай бяха простреляни в служебна кола в поредна стрелба, последвала мрачния откъм статистика уикенд на 4 юли, в който в Чикаго бяха убити 18 души при различни инциденти. Полицията е задържала заподозрян, когото разпитва.

Няколко лидери на градски общности изразиха възмущение от избухналото насилие. Те отправиха призив към Притцкър да обяви извънредно положение, по силата на което градът може да получи повече финансиране за борба с престъпленията с огнестрелно оръжие.От кабинета на губернатора обаче обявиха, че той разглежда епидемията от насилие с оръжие като обществена здравна криза.Според отец Майкъл Пфлегер, католически свещеник и влиятелен общественик, е необходим единен план, обединяващ Чикаго и околните общини, за спиране на насилието.Трябва ни финансиране по спешност, трябват спешни действия. И действията да са според добре премислен подход, защото това, което правим сега, очевидно не работи“ - заяви той.Говорителка на Притцкър защити работата на администрацията, като каза, че „щатът е ангажиран с обмислен подход срещу насилието с огнестрелно оръжие чрез инвестиране в програми, които осигуряват достъп до добро образование, кариера и безопасни общности“.Председателят на управата на окръг Кук, Тони Прикуинкъл, отправи критики към играта на заблуда, която тече тази седмица, след уикенда с над 100 простреляни. Тя също разглежда изблика на насилие като обществена здравна криза.Прикуинкъл, както и кметът на Чикаго Лори Лайтфут, посрещнаха вчера президента Байдън и го приветстваха. Лайтфут обсъди с държавния глава федералната помощ, която се очаква скоро под формата на специални екипи за борба с въоръженото насилие.В четвъртък сутрин обаче група градски съветници и активисти се събраха пред кметството и заявиха своята позиция, че истинската борба с насилието започва с финансирането на общностите. Те смятат, че ако кметът Лайтфут наистина я е грижа за „черните и кафявите жители на Чикаго“, тя трябва да направи така, че "парите да бъда инвестирани и сложени в джобовете на черните и кафявите жители на Чикаго“.