Губернаторът на щата Тексас, Грег Абът, подписа противоречивия законопроект, който ограничава редица възможности за гласуване, и то предимно в тези форми, които бяха предпочитани от гласоподавателите на демократите на миналите избори. Новият закон практически забранява 24-часовото гласуване и гласуването от автомобила, поставя нови препятствия пред вота по пощата и дава правомощия на партийните застъпници.

Рестриктивното изборно законодателство прибави и Тексас към списъка с контролираните от републиканците щати, които се хванаха за лъжите на бившия президент Доналд Тръмп за мащабна изборна измама и затегнаха правилата за достъп до изборните урни. Флорида, Джорджия и още няколко други щата въведоха нови изборни законодателства.

Ремонтът на изборния кодекс от страна на републиканците има за цел да подпомогне усилията им да останат на власт в условията на бърдо променяща се действителност в щата, където цветнокожите жители дават практически целия прираст на населението и този прираст е концентриран в големи градове с нарастваща тенденция да гласуват за демократите.

Демократите от щатския Капитолий в Остин, които са малцинство засега, направиха каквото можаха, за да забавят приемането на закона и дори отлетяха от щата за няколко седмици, проваляйки кворума. Те успяха да спънат гласуването на мярката през май, а после накараха Абът да свика две извънредни заседания, които да се занимаят с т. нар. от губернатора „изборна почтеност“.

Опонентите на новия закон посочиха, че разпоредбите му непропорционално ограничават достъпа да урните на маргинализираните гласоподаватели, особено на цветнокожите и хората с увреждания.

Законът е взел за мишена най-вече окръг Харис, където се намира Хюстън, който миналата година предложи възможност за 24-часово предварително гласуване и секции за гласуване от автомобила. Сега часовете за гласуване са фиксирани - между 6 сутринта и 10 вечерта, ограничена е и възможността да се използват за гласуване места като спортната арена Toyota Center в Хюстън, където на последните избори имаше пункт, в който местните жители можеха за пуснат бюлетина от автомобилите си.

Законът вече забранява да се пращат по пощата непоискани формуляри за гласуване, дори и за хората над 65 години, които автоматично се квалифицират за вот по пощата. Въвеждат се и нови правила при гласуването по пощата, усилват се протекциите над партийните застъпници. Има и нови ограничения за тези, които помагат на гласоподавателите, включително на инвалиди, да пуснат бюлетината си.

Демократите в този и други щати, които не успаха да се противопоставят на мнозинството относно закона, търсят помощ от Конгреса на САЩ, доминиран от тяхната партия. Мерките за разширяване на правата на гласоподавателите обаче засега са забуксували в Сената, където крехкото мнозинство на демократите на можа да преодолее филибъстъра, за което са нужни 60 от 100 гласа.

Републиканците от Тексас опонират на критиките, като казват, че с техния нов закона е по-лесно да се гласува и по-трудно да се мами – мотив, който техните законодатели продължават да предъвкват, въпреки че няма никакви доказателства за мащабна изборна измама в щата.