Екатерини Сакеларопулу беше избрана с огромно мнозинство за президент на Гърция. Тя е първата жена в историята, заела този пост в страната. Сакеларопуло беше избрана с 261 гласа "За" при необходими 200.

Тя е известна като прогресивен съдия с особен опит в екологичното и конституционно право. Кандидатурата й спечели междупартийна подкрепа и беше приветствана от някои коментатори като консенсусен кандидат в труден момент за гръцката външна политика.

"Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето", заяви премиерът Кириакос Мицотакис по-рано този месец, докато обяви името на Сакеларопулу за парламентарния вот в сряда.

Четири десетилетия ветеран в правосъдната система, 63-годишната Сакеларопулу от 2018 г. оглавява върховния административен съд на Гърция, където тя отново беше първата жена, заемала този пост.

Дъщеря на съдия от Върховния съд Сакеларопулу завършва следдипломно обучение в Сорбоната в Париж и е експерт по конституционно и екологично право.

Ако бъде избрана, тя ще поеме поста от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат приключва през март.

Гръцките президенти се избират изключително от парламента. Сакеларопулу е на път да си осигури над 260 гласа в сряда, повече от достатъчно за необходимите минимум 200 гласа, благодарение на подкрепата на основните опозиционни партии.

Основният опозиционен лидер Алексис Ципрас заяви, че Сакеларопулу е "изключителен съдия" и защитник на правата на човека.

Мицотакис подчерта, че изборът й прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на никоя политическа партия.

Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри.

Мицотакис заяви, че изборът на съдийката за президент "олицетворява единството и прогреса".

"Нека не се крием от истината, гръцкото общество все още е белязано от дискриминация срещу жените", каза премиерът. „Сега това се променя, започвайки от върха.“

Приемайки номинацията, Сакеларопулу заяви, че това прави „чест на справедливостта и съвременните гръцки жени“.

Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката държава и главнокомандващ, постът е до голяма степен церемониален./БГНЕС

Атина / Гърция