Правителството на Гърция обмисля да въведе задължителното носене на маски във всички закрити обществени пространства. Това са част от мерките, набелязани от властта, като противодействие на продължаващото нарастване на новите случаи на коронавирус в страната. „Новите мерки се налагат особено заради пътникопотока през северната сухопътна граница с други Балкански страни, съобщи в. „Катимерини”.

„Всички знаехме - предупредени бяхме от нашите учени и експерти - че отварянето на границите ще доведе до частичен ръст на случаите. От друга страна, всички разбират, че когато общественото здравеопазване, медицинските протоколи и зачитането на човешкия живот са на първо място, икономиката и туризмът също трябва да оцелеят“, заяви във вторник вечерта министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

„Всичко зависи от нас, от нашето индивидуално поведение, от спазването на здравните разпоредби и от това как се справяме с дадената ситуация“, каза той пред телевизия „Antenna” няколко часа след среща между правителствени служители и здравни експерти, за да определи следващите стъпки на страната за спиране ескалацията на случаите.

За последното денонощие в Гърция бяха регистрирани общо 58 нови случая на заразени с коронавируса, 28 от които са свързани с идващи от чужбина граждани. Броят на пациентите в интензивни отделения също нарасна до 13, въпреки че не се съобщава за нови смъртни случаи.