Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова стана известна със своя протест в ефир срещу войната на Русия в Украйна. Тя потвърди, че е избягала от домашен арест по обвинения в разпространение на фалшиви новини, предаде Ройтерс.

Овсянникова заяви в Telegram,

отказва да се съобразява със собствените си закони, тя отказва да се съобрази с мярката за задържане, наложена към 30 септември 2022 г.Нейният адвокат каза, че тя трябвало да се яви сряда сутринта пред съд в Москва. Следователите обаче не са могли да установят нейното местонахождение.

Журналистката беше поставена

под двумесечен домашен арест през август заради протест през юли, когато тя издигна плакат, на който бе написано, че руският президент Владимир Путин е убиец, а неговите войници са фашисти.В случай, че бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили, Овсянникова може да получи присъда до 10 години затвор.Нейният домашен арест трябваше да продължи до 9 октомври, но държавната телевизия Ар Ти съобщи в събота, че тя е избягала с 11-годишната си дъщеря и не е известно къде се намира.

В понеделник името и фигурираше

в онлайн списъка на министерството на вътрешните работи с издирвани лица, придружено от снимка.В своето изявление в Telegram 44-годишната журналистка потвърди, че е избягала и разкритикува текста от наказателния кодекс, използван срещу нея. Тя заяви, че е преследвана заради „казване на истината”.Русия прие нови закони срещу дискредитирането или разпространението на „умишлено невярна информация” за въоръжените сили на 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна.Овсянникова придоби международна известност през март, когато излезе пред камерите в телевизионно студио по време на вечерните новини на руския „Първи канал” с плакат, на който пишеше „Спрете войната” и „Те ви лъжат”.