В последните няколко броя засегнахме 4 от 5-те основни въпроса, които вълнуват пазара на недвижимите имоти днес. В този брой ще обсъдим и последния от всички: Да изчакам ли да си купя жилище? Въпреки че Федералният резерв работи усилено за намаляване на инфлацията, последните данни показват, че нивото на инфлация все още се покачва. Без съмнение усещате щипка в портфейла си на бензиностанцията или в магазина за хранителни стоки, но тази новина може също да ви накара да се чудите: трябва ли да си купя дом точно сега?   Да изчакаме ли с покупката на жилище или да действаме сега?   Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate, обяснява как инфлацията влияе на жилищния пазар:

„Инфлацията ще има силно влияние върху посоката на лихвите по ипотечните кредити през следващите месеци.... Всеки път, когато инфлацията започне да намалява, също и лихвите по ипотечните кредити ще намалеят – но дори и тогава цените на жилищата все още ще са обект на търсене и много ограничено предлагане, което говори за бъдещ НЕ-спад на цените им.“ Никой не знае колко време ще отнеме, за да се намали инфлацията, а това означава, че бъдещата траектория на лихвите по ипотечните кредити също е неясна. Въпреки че тази несигурност не е удобна, ето защо както инфлацията, така и лихвите по ипотечните кредити са важни за вас и вашите планове за собственост. Когато купувате жилище, ипотечният процент и цената на жилището имат значение. По-високите ипотечни лихвени проценти оказват влияние върху това колко ще плащате за месечната си ипотечна вноска – и това пряко влияе върху това какво можете да си позволите. И въпреки че не може да се отрече, че е по-скъпо да купите и финансирате дом тази година, отколкото миналата година, това не означава, че трябва да спрете търсенето си. Ето и причините за това:

  1. Исторически погледнато, собствеността върху жилище е страхотна

защита срещу инфлацията

  1. Във време на дългосрочна инвестиция,

домовете НЕ губят стойността си

Да изчакаме ли с покупката на жилище или да действаме сега?
  1. Има още неща, които трябва да вземете предвид, когато става въпрос защо искате да закупите дом. Това например могат да бъдат нужда от по-голям или по-малък размер жилищна площ или смяна на район поради работа, училища, както и безброй други причини.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.comКонсултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.