Да спечелиш 25 милиона долара за една година! Звучи невероятно дори и за спорта, където скъпоплатените играчи успяват бързо да натрупат богатство. Доказва го последната класация на списание Forbes на най-скъпоплатените спортисти в света. Тя отчита приходите на атлетите от 1 юни 2018 г. до 1 юни 2019 г. и бе публикувана в началото на миналата седмица. Основният пробив в ранглистата на богатите е на японката Наоми Осака, която през изминалата година постигна сериозни успехи и стигна до върха в седмичната класация на WTA. През въпросния период двукратната шампионка от Големия шлем спечели близо 25 милиона долара. Ако трябва да сме точни – 24.3 милиона. Така тя стана едва четвъртата спортистка в историята, която преминава доход от 20 милиона в рамките на година. Вижте само кои са останалите три – Серина Уилямс (29.2), Мария Шарапова и китайката Ли На. Според Forbes банковата сметка на Осака е набъбнала с 16 милиона от спонсорски договори. Само за година тя и нейните агенти увеличиха приходите от рекламодатели повече от 10 пъти, след като преди това вземаше около 1.5 милиона. Сега само

Наоми и Серина печелят над 10 милиона извън корта
  • Младостта и характерът. Наоми печели симпатии със скромността си, приятното чувство за хумор, постоянните препратки към поп културата и факта, че е дете на интернет. Всичко това я прави не само свързана с младото поколение, но и с по-старото, което не си пада по звезди от типа на Кристиано и ЛеБрон, да речем, и търси по-скромни атлети за свои любимци.
  • Произходът. Тъмнокожа японка, израснала в САЩ, е просто мечта в един глобален и мултикултурен свят. Особено полезна за нея е връзката й с Япония и фактът, че Наоми е едно от лицата на Олимпиадата през 2020 г. в Токио.
  • Резултатите. Двете титли от Големия шлем и първото място в ранглистата правят името на Осака още по-разпознаваемо и само увеличават влиянието на предишните два фактора. Според агентите на Наоми много договори от миналата година са били подготвени преди победите в Ню Йорк и Мелбърн, но те ускоряват процесите и увеличават сумите.
осем нови основни спонсора
да я направи най-високоплатената спортистка