От син на дребен български търговец до мултимилионер и собственик на една от най-големите полиграфически компании в САЩ - такъв път извървява българският емигрант Шефкет Чападжиев. Името на бизнесмена се свързва както с успехите му в бизнеса, така и с неговата щедрост и филантропска дейност към общностите в България. Той е дарил за страната над 1,7 млн. долара - за църкви, паметници и помощи за социални домове. Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

Човекът, който може

"Една вечер идват, с автомати войници, чукат на вратата, отваряме, аз бях на 10 години, 49-а година и казват – имате 15 минути да вземете ръчен багаж за 1-2 дена и тръгвайте – къде? Не знаеме. Отиваме в Асеновград, но то много, колона от коли, много. ..в Асеновград ни карат в тези влакове, с които карат прасетата, отварят вратата, по 10 семейства вътре, затварят вратата, няма прозорци, няма клозети и никой не ти казва за колко време, къде отиваш. Абсолютно същия начин като гледаш филмите за евреите, 1 към 1"

Двамата приятели рискуват живота си,

"Отиваме при майка му, къщата беше горе на баира и от там се вижда границата и й казваме – отиваме на кино.  Отиваме на филма и от там отидохме на една полянка. И там всичките са местни, ние носихме много вино, ракия от Мадан и им дадохме да пият, те се изпонапиха…всички имат оръжие, местните, те пазят повече от другите. Ако видят, че не съм познат с Хамид, веднага ме докладват и идват да ме прибират. Не че някой от тях иска да ме предаде, но той ако ме види и не ме предаде, друг ще ме предаде и ще каже – защо не си го изпреварил. Беше страшна работа, то необяснимо, един на друг се шпионират""Наближаваме засадата, тя на баир, така на високо и двама граничари, гърци, с бинокли – гледат. Те ни казаха да не мърдаме, ние вдигнахме ръце. И ние чакаме, седим така. Те обградиха входа и дойдоха при нас – то било минирано. По една случайност не сме стъпили на една мина, да се ликвидираме""Аз лично бях за Чикаго пък Хамид имаше хора в Арда, избягали тук, в Чикаго. Идеята ми се зароди от книгата на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“. Викам щом човекът го е направил, що и аз да не отида. Викам – представи си да отидеш, да го видиш това нещо".Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

Един българин в страната на милионерите

"Десет хиляди долара, лесно е да ги кажеш, ама аз взимам 3 долара, имам всичко на всичко 3 хиляди долара. Реших да отида до Калифорния понеже точно такава машина ми трябва. Те имаха три такива…обаче искат по 10 хиляди долара, значи 30 хиляди долара….аз нямам пари за една, имам 3 хиляди долара. Имах кола Шевролет, Фолксваген, имах иншурънс полица за 10 хиляди долара, това го събрах, банката ми даде – взема ми тайтълите на двете коли, полицата и нея и ми дадоха 10 хиляди долара други….аз ги финансирах, с моите 3 хиляди долара, дадох 20 хиляди долара за двете машини. Оня вика - ще е хубаво да купиш и другата. То ще е хубаво ама как да я купя. Оня пък ме съжали и вика ще я дадем за части …вземах ги и трите.

купува първата си фабрика,

"Да бъда откровен, аз мисля, че трябва да имаш късмет малко. Аз се чудя как стана това. Но като тръгна това, първата година, беше трудно. Напечатах картички, тръгнах да обикалям по всички печатари, викат - ще те имаме предвид, но никой се не обажда".Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

Най-трудният милион

"През следващите десетилетия винаги бях в състояние да съм с една крачка по-напред от другите - казва Чападжиев. - Проблемите започнаха да отпадат един след друг. Можех да закупя всяка нова технология. Дневната продукция при брошурите бе в порядъка на 40 - 50 милиона екземпляра. Аз не съм по-умен от конкурентите си, но бях отдаден изцяло, с душа и сърце на бизнеса. Имах здрави връзки с най-големите и платежоспособни клиенти - автомобилните гиганти “Дженерал Моторс”, “Крайслер”, “Форд”, с най-големите търговски компании - “Сиърс”, “Монтгомери Уърлд”…"

той се превръща в успешен бизнесмен и мултимилионер.

"Не съм искал да бъда богат…обичал съм парите до такава степен да мога да отида да видя това, което искам…парите ги ползвам да посрещам нуждите си, да казват той е богат – so what"