Всяка трета българка е жертва на домашно насилие. Всяка десета е търсила закрила, 62% от убитите жени са загинали в дома си, при условия на домашно насилие. За тези факти няма единна държавна статистика. Вместо това броим жертвите по черните хроники в медиите. В началото на лятото Надежда Йорданова - тогава правосъден министър в кабинета "Петков", изготви промени в Закона за защита от домашното насилие, които решават голяма част от институционалните проблеми. Законопроектът й обаче стигна само до обществено обсъждане. Вчера служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза пред OFFNews, че работата по текстовете продължава. Той съобщи, че текстовете са пуснати за междуведомствено обсъждане, сроковете са изтекли и се очаква забавяне заради негативно становище от Министерство на финансите. По думите му от МФ смятат, че с промените имало твърде много разходи, които няма как да бъдат покрити от Бюджета.

Заради това днес Надежда Йорданова и група народни представители от "Демократична България" внесоха текстовете в Народното събрание. Йорданова потвърди, че негативното становище на текста и в Министерски съвет е дошло от служебния финансов министър Росица Велкова. Основните промени

Основен принцип в законопроекта на ДБ е, че домашно насилие може да се извършва чрез действие или бездействие. Така се въвежда задължение за близките на малтретирано лице да уведомят компетентните органи за актовете на насилие.