Двама протестиращи отиват на съд заради конфликта между протестиращи и граждани пред румънското посолство преди дни. Тогава кола, управлявана от жена с две малки деца вътре, се опита да мине през блокадата, но беше спряна от протестиращи. На автомобила бяха нанесени щети - счупено предно стъкло, счупени фарове и махнати регистрационни номера. Непосредствено след инцидента от МВР съобщиха за трима задържани.

25-годишен мъж е обвинен за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, както и за това, че е нанесъл повреди по автомобила. И по двете обвинения предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Другият обвиняем ще отговаря за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред Него го заплашва затвор до две години или пробация. И двамата обвинени са неосъждани.

Мъжът с едно обвинение е пуснат срещу гаранция от 500 лева, а вторият обвиняем е задържан за срок до 72 часа. След изтичането им ще бъде поискано вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

По рано днес пред bTVадвокатът на арестувания мъж с две обвинения Полина Велчева каза, че жената, която управлявала автомобила, е минала с него през велосипед и не е обърнала внимание, че пред гумите на колата е паднало момиче.

Версиите за случилото се са доста различни. Версията на свидетелите на място е, че "колата е налетяла" и дори, че се е "врязала сред хората" въпреки нормалния опит на протеста да я спре. Според други протестиращи, които са били на същото място в петък, когато кръстовището също е било блокирано, до такива инциденти не се е стигало, защото всички майки с деца в колите, които са искали да преминат, са обяснявали на протестиращите защо това им се налага без агресия в гласа и са били пропускани, напомня „Дневник“.