Ново напрежение избухна около Нагорни Карабах в сряда, след като трима войници бяха убити, а Азербайджан заяви, че е поел контрол над няколко стратегически височини в спорния регион. Ескалацията предизвика незабавна международна реакция, при която Русия обвини Баку в нарушаване на крехкото прекратяване на огъня, а ЕС настоя за „незабавно прекратяване на военните действия“.

Заклетите врагове Армения и Азербайджан водиха две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за населения с арменци район на Азербайджан Нагорни Карабах. Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 мироопазващи сили, за да наблюдават крехкото примирие, но напрежението продължава въпреки споразумението за прекратяване на огъня.

В сряда избухна ново напрежение, след като Азербайджан заяви, че е загубил войник, а армията на Карабах каза, че двама от нейните войници са били убити и повече от дузина ранени. Баку твърди, че войските на Карабах са атакували позициите му в района на Лачин, който е под наблюдението на руските мироопазващи сили, убивайки азербайджански войник. По-късно азербайджанската армия каза, че в отговор е провела операция, наречена „Отмъщението“, и е поела контрол над няколко стратегически височини в Карабах.

Армията на отцепилата се държава от своя страна обвини Азербайджан, че е нарушил примирието и убил двама войници и ранил други 14. Карабах обяви "частична мобилизация", се казва в изявление на армията. Армения призова международната общност да помогне за спирането на "агресивните действия" на Азербайджан. "Азербайджан продължава своята политика на терор срещу населението на Нагорни Карабах", казаха от МВнР в Ереван. Армения обвини Азербайджан, че иска да направи едностранни промени по коридора Лачин, който свързва Армения и Карабах.

Русия обвини Азербайджан в нарушаване на примирието и обеща да стабилизира ситуацията. „Режимът на прекратяване на огъня беше нарушен от въоръжените сили на Азербайджан около височината Сарибаба“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Командването на руските мироопазващи сили с представители на Азербайджан и Армения предприема мерки за стабилизиране на ситуацията.