Двойка, излязла за вечерно забавление с приятели, съкрати прекарването си навън, след като бе изгонена от ресторант заради това, че носела маски. Двамата се нуждаели от тях, за да предпазват 4-месечния си син, който имал проблеми с имунната система.

Детето на Натали Уестър и съпругът й Хосе Лопес-Гереро имало заболяването кистозна фиброза, така че на родителите се налага да вземат всички предпазни мерки, за да го защитят, включително да носят маски, с изключение по време на ядене и пиене.

Родителите се присъединили към групата от свои приятели в бар-ресторант в Роулит, на 30 км североизточно от Далас. Ресторантът Hang Time Sports Grill & Bar обаче имал политика за неносене на маски.

Според Уестър двамата не знаели за това. Тя разказа, че след около 30 минути дошла сервитьорка, която, макар и с неудобство, им казала, че собственикът, идентифициран като Том, не вярвал в маските, било му писнало да му казват какво да прави и те трябвало да ги свалят.

Майката обяснила, че в къщи имат бебе със специфично заболяване и че съпрузите, въпреки че са ваксинирани, слагат маски винаги, когато излизат. Тя обяснила на сервитьорката, че при това положение с детето се чувства дискомфортно без маска в компания.

Сервитьорката отговорила, че ако положението остане такова, тя ще трябва да им приключи сметката.

Уестър си спомня, че на входа наистина ги помолили да си свалят маските, но съпрузите помислили, че е заради идентификацията, защото им поискали такава. Съпрузите не желаели да правят сцени и напуснали ресторанта възмутени, още повече, че се провалила една от редките им вечери навън от къщи, откакто се родило бебето.

Собственикът Том защитава своите правила:

"Хвърлих пари, кръв, пот и сълзи в този бизнес и не искам никакви маски тук. Мисля, че общата реакция по отношение на маските в САЩ е смешна“ - каза той.

Изгонените съпрузи смятат случилото се за възмутително, несъобразено с обстановката на пандемия и непрофесионално.

„Донякъде това ме кара да се замисля дали изобщо да излизам от къщи. Поне не тук, в Тексас“ - сподели Уестър.

Има коментари, че този случай поражда някои правни дискусии дали не става дума за дискриминация, което е противозаконно. Двойката обаче не възнамерява да предприема правни стъпки срещу заведението, а целта й е „като споделим преживяното да подтикнем собственика да се преразгледа правилата и да дадем на клиентите му повод за размисъл на кого се доверяват“.