След над четири часа дебати и спорове народните представители не приеха декларацията на "Продължаваме промяната" за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. от Министерски съвет.

Това стана с 86 гласа "за", 127 гласа "против" и 1 "въздържали се".

Преди това гласуване обаче депутатите си размениха множество аргументи "за" и "против" внасяне на нов бюджет от служебното правителство, както и редица нападки едни между други - коментираха се политиките на предишното правителство и отражението им върху държавата.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обясни, че предложението на "Продължаваме промяната" за дефицит от 3% няма как да се осъществи, защото в ситуацията, в която се намираме няма как с вкарване на нови разходи за 2023 г. да се получи дефицит от 3%.

"Нека да бъдем реалисти, а не популисти", каза той и призова да не се възлага на служебното правителство да внася бюджет, в който трябва да има рестриктивни действия, невъзможност да се изпълняват програмните програми на министерствата и да се създава хаос в държавата.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обясни, че предложението им за дефицит от 3% е породено от двата проекта на бюджет на служебното правителство, в който са записани съответно 3% и 6% дефицит.

"Искаме най-отговорно да се внесе проекта с 3%", подчерта той и добави, че след това ще може експертно да се разгледат всички предложения за постигане на три процента дефицит.

Кирил Ананиев от ГЕРБ отговори, че няма детайлно разработен бюджет с 3% дефицит. "Този бюджет не е разработен с класическия смисъл на разработване на бюджет.", обясни той.

Асен Василев уточни, че това, което ГЕРБ са предлагали в последните години е "една стабилна бедност".

Димо Дренчев от Възраждане заяви, че не е работа на служебното правителство да прокарва политики, а бюджетът е именно това.

"Приходите, които залага Асен Василев няма да бъдат изпълнени. Опасно е тук да отваряме бюджета, защото ще направим нещо ,което никой няма да може да го изпълни. Няма да подкрепим така предложената декларация", каза той.

Цончо Ганев от Възраждане посочи: "Призоваваме да има постоянен бюджет, но от правителство с мнозинство, което да носи отговорност", каза той. Ганев дори нарече ПП копие на ГЕРБ и посочи, че в ПП има бивши кадри на ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ поиска Ганев да оттегли думите си, защото е обидно "Продължаваме промяната" да се сравнява с ГЕРБ.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков обясни, че за 60 дни ГЕРБ са показали абсолютна политическа импотентност и не могат да направят правителство. "Срам", посочи той.