Ако близките на покойника поискат моята оставка - ще я подам веднага. Те ме помолиха само за едно - да бъде изпратен в парадна униформа. Това заяви с треперещ глас вътрешният министър в служебното правителство Иван Демерджиев на изслушване в парламента, по повод случая на границата, когато бе застрелян наш полицай.

Докато говореше, Демерджиев на няколко пъти замлъкваше в опит да сдържи сълзите си.

"От ден едно, при встъпването ми в длъжност, първото нещо, което направих е да посетя границата на Елхово и това не беше случаен акт.

В много бърз порядък направихме анализ какви мерки трябва да предприемем на границата, а те не бяха малко.

Българската граница в момента изглежда много по-добре от момента, в който я намерих.

Макар мигрантският натиск тази година да е много по-висок, смея да кажа, че Гранична полиция се справя много добре с него, но те плащат с телата си това, че границата не е добре обезпечена", посочи Демерджиев.

Според него е трябвало много по-рано да бъде отчетен проблемът с нуждата от увеличаване на броя на граничните полицаи.

Той обясни, че са предприели действия за увеличаване на щата в Гранична полиция и увеличаване на автомобилите на граничарите.

"На трето място пътищата, които обслужва граничната зона бяха в окаяно състояние. Предприехме радикален ремонт на тези пътища", каза още вътрешният министър в служебното правителство.

Демерджиев подчерта, че многократно е посетил българските граничните патрули и е установил, че където има добро техническо обезпечаване са нужни с 6 пъти по-малко хора, за да се обезпечава границата.

"Получихме помощ от ЕК в бърз порядък и сумите ще пристигнат идната година", каза още той.

На границата са разпределени допълнителни безпилотни летателни средства, както и наличните хеликоптери на Гранична полиция.

Той отбеляза, че се полагат постоянни усилия съоръжението в Елхово да се поддържа, но неговото състояние се променя ежедневно.

Служебният министър на вътрешните работи обясни и какъв е диалогът с турската страна и дали има такъв.

"Поддържаме диалог с турската страна.

Турция прояви съпричастност и сега отдели допълнителни сили.

Набелязани са много действия, с които двустранно да си подпомогнем.

Повишихме взаимодействието си с Фронтекс. Последните 2-3 месеца това взаимодействие се увеличи и подобри. Подобрихме и взаимодействието си с Интерпол. Възстановихме двустранната комисия, както и тристранната комисия", каза той.

Демерджиев отбеляза, че основният проблем за него е намаляването на щатния брой на граничните полицаи с 1300 души за последните 10 години.

Той обясни, че дрехите на граничните ни полицаи са стари, като същото се отнася и за обувките им и това представлява опасност за техния живот.

"Направили сме предложение да се възстанови и увеличи щата с 1260 бройки", напомни той.

Служебният вътрешен министър каза, че постоянната ротация на сили води до това екипите да не могат да се сработят.

Той обясни, че граничните полицаи непрестанно се опитват да обучават колегите си, които идват от вътрешността на страната как да охраняват външните ни граници и това не е никак лесна задача.

"Не мисля, че армията трябва да опазва границата.

Точно силите на Гранична полиция са най-добре подготвени да охраняват границата", добави Демерджиев.