“Демократична България” е силно разтревожена от снишаването на българските институции пред лицето на ескалацията на имперския милитаризъм на Путин. Откровения ядрен шантаж, безотговорното подлагане на ядрена инфраструктура под риск, хвърлянето на нови стотици хиляди души в огъня на конфликта и заграбването на големи територии от суверенна Украйна са непосредствена заплаха за сигурността на цяла Европа, се казва в изявление на коалицията. Те са реална и непосредствена заплаха за сигурността на България като страна, намираща се близо до театъра на военните действия и разчитаща за своята сигурност на съществуващия ред в региона.

И докато Европа и светът категорично осъдиха обявената новата ескалация на путиновата агресия и предприемат конкретни действия българският президент и служебното му правителство мълчат и бездействат.

Без лидерство и вземане на ясна позиция обществото е оставено да бъде лесна жертва на сплашване и Кремълска пропаганда.

Няма никакви пречки президентът да свика политически консултации във формата КСНС, независимо дали форумът се нарича КСНС.

Настояваме премиера да поеме отговорност и да свика Съвета по сигурността към Министерски съвет и да де отчет за резултата от проведеното заседание и взетите решения.