Членове на Конгреса на САЩ от партията на демократите призоваха губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо да подаде оставка заради разкритията на разследването на прокурорската служба на щата, според които той е тормозил сексуално над 10 жени, включително негови служителки, като с това е нарушил щатския закон.

„Както вече казахме, действията на губернатора, за които бе съобщено, са дълбоко смущаващи, неподходящи и напълно неприемливи“ - подчертаха в общо изявление лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и сенаторът Кирстен Джилибранд, и двамата демократи от Ню Йорк.

По думите им никой служител на изборна длъжност не е над закона. Те допълниха, че „продължаваме да вярваме, че губернаторът трябва да се оттегли“.

Конгресмени демократи от Ню Йорк също подновиха призива си за оставка. Докладът на прокуратурата е „очевидно притеснителен, ясен и задълбочен“, смятат членовете на Камарата Керълин Малоуни, Джери Нейдлър и Александрия Окасио – Кортез.

„За доброто на Ню Йорк Андрю Куомо трябва да се оттегли“ - смятат те.

На същото мнение е и кметът на град Ню Йорк, Бил де Бласио, според който „Куомо повече не е годен да остане на поста“.

Разследването на службата на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс откри, че Куомо е тормозил сексуално 11 жени, 9 от които са бивши или настоящи служителки на щата. Според прокурор Джеймс „никоя от тях не е приемала това отношение и всички са чувствали неудобно".

Губернаторът отказа във вторник да подаде оставка и отрича всичко. В свое дълго изявление той отговори поименно на всяка от обвинителките си и заяви:

„Искам да знаете пряко от мен, че не съм докосвал никого по неподходящ начин и не съм правил неуместни сексуални опити“.

Адвокатката на Куомо публикува опровержение в 85 страници на заключенията на прокуратурата и заяви, че ще го осъвременява.

През март самият президент на САЩ Джо Байдън изрази мнение, че Куомо трябва да се оттегли, ако разследването за сексуално посегателство потвърди обвиненията срещу него.