Дензъл Уошингтън вече може да добави към списъка си с отличия получаването и на президентския Медал на свободата. Президентът Джо Байдън обяви 17-те наградени в петък. Медалът се връчва всяка година, като с него се отличават публични личности със забележителен принос за американското общество, култура, политика или световен мир. Наградите се връчват на церемония в Белия дом всяка година през юли, припомня "Върайъти".

Уошингтън е единственият актьор и представител на развлекателната индустрия, отличен тази година, въпреки че сред носителите на медала са и спортните деятели Симона Байлс и Меган Рапиноу. Сред другите отличени са религиозните дейци сестра Симон Кембъл и отец Александър Карлуцос; политическите лидери Габриел Гифордс и Алън Симпсън; активистите Фред Грей, Даян Наш и Раул Изагире; бившата ректорка на Тексаския университет в Браунсвил Хулиета Гарсия; здравната работничка Сандра Линдзи; основателят на проекта за конституционна грамотност и национално единство Хизр Хан; и американският военен лидер Уилма Воут. Стив Джобс, Джон Маккейн и Ричард Трумка ще бъдат почетени посмъртно.

Уошингтън е един от най-известните актьори, режисьори и продуценти на своето поколение. През кариерата си той е носител на два "Оскар"-а за филмите "Слава" и "Малкълм Х", като освен това е получил още осем номинации (включително тази година за "Трагедията на Макбет"). Сред другите отличия, които е получавал, са награда "Тони" за работата му във възраждането на "Огради" през 2010 г. и награда "Сесил Б. Демил" за цялостен принос (почетна награда "Златен глобус") през 2016 г. за изключителен принос към света на развлеченията. През 2020 г. "Ню Йорк таймс" обяви Уошингтън за най-великия актьор на XXI век.

Отличието ще бъде връчено на 7 юли.