Народните представители Борислав Гуцанов от БСП и Стоян Михалев от ДБ влязоха в тежък спор заради темата за предоставяне на оръжие на Украйна.Гуцанов подчерта познатата позиция на социалистите, че давайки оръжие на Киев, страната ни става пряк участник във военния конфликт.По думите му е редно да си даваме сметка с какво въоръжение разполага България в момента.

"Какво значи да модернизираме нашата армия?

Кое да дадем? ПВО ракетите ли?

Когато ликвидирахме нашите балистични ракети, нещо появи ли се на тяхно място?

Когато говорим за национална сигурност, нека да си даваме сметка какво е въоръжението на България в момента.  Имахме 12 дивизионни ракети, нещо остана ли?

Имахме 2200 танка, сега имаме под 100 танка. Нека поне съхраним това, което имаме", коментира Гуцанов в студиото на bTV.

Той допълни, че не можем да подхождаме по този "лековат начин" и да застрашаваме националната си сигурност. От друга страна опонентът му в студиото Стоян Михалев от ДБ бе категоричен, че решението за изпращане на военна помощ за Украйна е правилно, но закъсняло, тъй като е трябвало да бъде взето още в предишния парламент.

Това е конфликт, в който демокрацията и свободата са заплашени на европейския континент и ние не можем да седим безучастно. Пазейки неутралитет, ние автоматично минаваме на страната на агресора", поясни Михалев.

Депутатът отбеляза също така, че България повече от всичко се нуждае от модернизация на армията си, предвид факта, че страната ни е външна граница на НАТО.

Впоследствие двамата гости в студиото "се захапаха" и по темата със закупуването на нови 8 изтребителя F-16.

Гуцанов атакува с тезата, че вече сме платили над 2 милиарда за първите 8 самолета, които дори още не са произведени, и категорично разкритикува покупката на нови. От своя страна Михалев напомни, че 8 самолета "не са нищо", а се нуждаме от ескадрила, която да може да изпълнява задълженията си по въздушна охрана. Накрая народният представител от ДБ се афектира от спора и заяви, че последователите на "зеления чорап", визирайки президента Радев и кадровите офицери в Българската армия, независимо с какво модерно въоръжение разполагат, винаги ще останат с вградения в главите си съветски софтуер тип "Чебурашка".
Първа точка на пленарното заседание на 3 ноември са именно  два проекта на решение - за укрепване на отбранителните способности на България, и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от ПГ на "Демократична България" (ДБ), и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна - с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО,

Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му. На МС се възлага в срок от 30 дни да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни. От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в НС от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.