Законопроектът на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс мина на първо четене в Народното събрание. Проектът бе приет единодушно, след като 210 народни представители гласуваха "за". Предстоящите президентски избори да се проведат с експериментално електронно гласуване, приеха още депутатите. Възможността за гласуване по пощата също беше приета.Машинно гласуване и за българите в чужбина е друга от приетите идеи, но се запазва и възможността за вот с бюлетина при невъзможност за ползване на машина. Ние ще подкрепим всички ваши предложения, вие ще носите отговорността за това как ще протекат изборите. Надявам се дебатът да бъде конструктивен, заяви зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Тома Биков. Ние внесохме мажоритарния вот и българският народ трябва да знае кой бяга от отговорност и кой влиза в политиката, за да лъже, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Цвета Караянчева. Тя заяви, че остава с впечатлението, че от ГЕРБ са искали мажоритарна система и са направили референдума.Правителство не се прави ни за наш кеф, ни за "Има такъв народ", а заради българите, заяви Тома Биков в реплика към Тошко Йорданов. "Бяхте точен в изказването си, разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори, защото ще ви припомня, че последните редовни преди последните бяха 2009 г., следващите бяха 2021 г. До 2030 -2040 дали ще има редовни”, каза още той."Ние ще подкрепим всички законопроекти, макар че имахме различни становища. Ще ги подкрепим, за да дадем шанс да погледнем в пропастта", каза народният представител от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той подчерта, че ГЕРБ - СДС ще остави дебата по същество за между първо и второ четене Изборния кодекс.Чолаков коментира, че ако ще се обсъждат сериозно изменения в Изборния кодекс, е необходимо много време, заради което е необходимо правителство."Ако няма да има, давайте да приемаме минимално необходимото, да разпускаме парламента, да отиваме на нови избори и да видим кого го е страх", заяви той.

"Има такъв народ" ще предложат мажоритарен вот, но няма да се поддават на популизъм 

Ще предложим мажоритарната изборна система. В така предложения наш законопроекта ще запишем, че пропорционалната изборна система за народни представители ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори, заяви председателят на парламента и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева."Ние на популизъм няма да се поддаваме. По отношение на изборната система искам да обърна внимание, че 2016 г. след референдума на Слави Трифонов, ГЕРБ се опита да внесе две решения в Народното събрание, които незнайно защо отпаднаха от дневния ред. Не само това, тя внесе и законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който незнайно защо отново не се разгледа. 2017 г. в началото на мандата беше внесен, но с пълното съзнание, че няма да се приеме, т.е. този популизъм не на нас, г-жо Караянчева", каза Митева."Трогателно е как всички ни навивате да направим правителство. Стабилно правителство има, когато имаш мнозинство в зала или твой депутати, или коалиционни партньори, другото е правителство на малцинството като този цирк сме го гледали с вас и с ваши бивши патерици или бастунчета. Какво ще направим ние, ще видите, когато Радев ни връчи мандата, споко останаха няколко дни", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ДПС ще подкрепи предложението на "Има такъв народ"

Той заяви, че ще подкрепят видеонаблюдението, отпадането на ограничението за броя на секциите извън страната и ЕС, както и предложението за 100% машинно гласуване.Депутатите обсъждат на първо четене промените в Изборния кодекс. Предложения има от "Има такъв народ", "Демократична България", ГЕРБ, "Изправи се! Мутри вън".

БСП също ще подкрепи проекта на "Има такъв народ", но ще внесат и предложения 

"Ще подкрепим проекта на "Има такъв народ", защото той е най-пълен. Ще направим своите предложения между първо и второ четене", заяви Явор Божанков от БСП.  Тази седмица правната комисия одобри само един от общо шест законопроекта за промени в Изборния кодекс - този на "Има такъв народ", включва гласуване по пощата за българите в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.Предложението също включва и отпадане на ограниченията за броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.Предвижда се и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.В правната комисия бе отхвърлено предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура. Днес в пленарна зала ще има обсъждане по това предложение. Ще бъдат обсъдени и промени в Закона за политическите партии - предлага се размерът на държавната субсидия за глас, който е получила съответната партия или коалиция, да бъде 1 лев, вместо сегашните 8 лева. Предложението е на "Има такъв народ" и е във връзка с референдума на 6 ноември 2016 г., проведен от Слави Трифонов.